آسیبشناسی بازی «Tell Me Why»

بازی Tell Me Why جدیدترین بازی استودیوی (دونتناد) است که برای کنسولهای ایکسباکس و کامپیوتر منتشر شده. همه ما این استودیو را با بازی معروف Life is Strange میشناسیم.
Tell Me Why فاقد اکشن بوده و گیم پلی سنتی بسیار کمی دارد، اما داستانسرایی آن بسیار تعاملی تر از سایر بازیهای مبتنی بر داستان است، زیرا تصمیمات شما تأثیر قابلتوجهی در داستان دارد.
ژانر: ماجراجویی
داستان بازی Tell Me Why :
این بازی سه قسمتی، دوقلوهای (تایلر) و (آلیسون) را دنبال میکند که پس از یک دهه دوباره به هم میرسند و به خانه دوران کودکی خود در (آلاسکا) بازمیگردند. در ابتدا، آنها بهسادگی به دنبال فروش خانه خود و ادامه زندگی هستند، اما بهزودی مجبور میشوند با خاطرات آسیبزا دوران جوانی خود روبرو شوند و کشف کنند که چه چیزی منجر به مرگ مادرشان (مری ان)، شده است.
در چند لحظه، فکر میکردم که آیا Tell Me Why یک سریال ساده درباره خانوادهای است که با هم کنار نمیآیند؟ با نگاهی اجمالی به داستان بازی در ابتدا، مادر دوقلوها (مری آن) به نظر نمیرسید که تغییر جنسیت (تایلر) را قبول کند، شخصیتی که زن متولد شده بود.
زمانی که (تایلر) ۱۰ساله بود، موهای بلندش را کوتاه کرد. تایلر نمیدانست که چرا (مری ان) اینقدر عصبانی به نظر میرسد، اما تصور میکرد که او دفتر خاطرات او را خوانده است، جایی که او در مورد آرزویش برای تبدیل به مرد شدن نوشته است!
در واقع بازی دارای یک شخصیت تراجنسیتی بهعنوان نقش اول است و حتی خود صداپیشه این کاراکتر (تایلر) هم ترنس است.
با اتمام هر سه قسمت بازی متوجه میشویم که قاتل (مری ان)، (آلیسون) بوده؛ چرا که مادر آنها (مری ان) میخواست (تایلر) را با ضرب گلوله، بکشد. اما چرا مادرشان میخواست او را بکشد؟
گرسنگی و عدم توان مالی برای خرید خوراک زندگی، علتی است که مادر این دوقلوها را مجاب کرد که به قتل بچههایش تصمیم بگیرد.
در مکالمات شخصیتهای داستانی بازی، به این نکته تأکید میشود که مقصر مرگ مادر آنها، خودش بوده است. چرا که او میتوانسته دستش را به سمت مردم دراز کند و از آنها در خواست کمک کند و یا حتی خودش را در اختیار مردان قرار دهد تا پولی را کسب کند اما پاکدامنی و احترامی که برای خودش قائل بود، این اجازه را به او نداد.
آسیبهای بازی Tell Me Why :
همانطور که اشاره شد علت اصلی مرگ مادر دوقلوها، خودش بوده است؛ چرا که او قصد کشتن بچههایش را داشته است.
از طرفی مادر آنها هم بهخاطر فقر و گرسنگی بوده که مجبور به کشتن بچههایش میشود. اما شخصیتهای بازی با کنایه میگویند که مادرتان میتوانست دست گدایی به سمت مردم دراز کند و یا حتی خودش را در اختیار مردان غریبه قرار دهد! همانطور که زنهای دیگر جامعه برای کسب در آمد، چنین کارهایی را انجام میدهند.
در واقع داستان بازی، نمونهٔ بارز از زندگی غربی است که در آن حیا و پاکدامنی یک زن را تقبیح و زشت میپندارد و هرزگی زنان را برای امرارمعاش، امری لازم و بدیهی بشمار میآورد.
از طرفی بازی Tell Me Why، اولین بازی است که از یک شخصیت تراجنسیتی استفاده کرده.
دستاندرکاران تولید اینچنین بازیهایی میخواهند از طریق دوجنسهها ذهنیت بیننده را با اینچنین مفاهیمی درگیر و عادیسازی کرده و به دنبال آن قضیه همجنسبازها را بیشازپیش ترویج کنند.
تصمیمگیران اینچنین بازیهایی، مشکلات فیزیکی و اختلالات جنسیتی ژنتیکی «ترنسها» را با نشاندادن یک دوجنسه بهعنوان قهرمان داستان بهگونهای پیش میبرند که بیننده در گام اول با این واژه و با این شخصیت که هنوز هم از عدمپذیرش اجتماعی رنج میبرند، کنار بیاید و بهتدریج جایگاه او را در مرتبهای بالا و حتی افتخارآمیز ببیند.
همانطور که بازی Tell Me Why، نقطه شروعی برای ترویج همجنسگرایی و قبحزدایی آن در بین گیمرها بوده چرا که بعدازاین بازی، بهصورت کاملاً آشکارا در بازی The Last of Us 2، قهرمان اصلی بازی یک همجنسگرا طراحی شد.
نکات قوت:
داستان چندلایه و پرمعنا و مفهوم که امروزه بسیاری از بازیها آن را در برندارند و لازمه دنیای بازی نیز داشتن داستان و ایدهپردازی است. (این بازی درست است که داستان دارد اما محتوای آن غلط و نامناسب بوده و اصلاً درخور یک بازیکن نیست و جنبه قوت بازی فقط داستان داشتن است ولی خود محتوای داستان اصلاً بدرد نمیخورد.)
خیلی از غربیها زنان و دختران خود را از داشتن اینترنت تا سن خاصی نهی میکنند که نشاندهنده این مطلب است که فضای اینترنت اصلاً بستر مناسبی برای خانواده نیست و این بازی با بیان اینکه هرزگی و بیبندوباری برای زندگی خوب است تفکر غلط را به جامعه میخوراند؛ جامعهای که برای خود این موارد را نساخته و برای گمراه کردن دیگران از این محتواها استفاده میکند.
معماهای متنوع و باکیفیت
اتمسفر و صداگذاری جذاب بازی
نکات ضعف:
همانطور که در نکات مثبت به آن اشاره شد، بازی از داستان برخوردار است که امروزه در خیلی از بازیها یافت نمیشود. اما محتوای داستان اصلاً مورد مناسبی نیست و شاید بتوان گفت غلبه دادن یک تفکر به جامعه است که این تفکر از طرف خیلی از غربیها ناپسند و نامناسب است.
به نظر میرسد که طراحی بازی در سه قسمت، با تعاملات نسبتاً کسلکننده، زیادی طولانی شده است و قطعاً کش دادن بیمورد آن است که نمره منفی (متا) را دریافت کرده است.
انیمیشن چهره با تکنولوژی پایین طراحی شده که در نتیجه تأثیر برخی صحنهها را کاهش میدهد.
دانلودها و نظرات:
باتوجهبه انتشار زیرنویس فارسی این بازی، بهصورت گسترده از سوی کاربران ایرانی دانلود شده است. همچنین این بازی نمره جهانی (متا) 78 از 100 را از آن خود کرده است.